Saxofoonles voor gevorderden

Frank oude profielfoto fbOok als je niet zo groen meer bent op de saxofoon, valt er nog veel te ontdekken en te verbeteren. Waar gaan we ons dan mee bezighouden? Hieronder enkele facetten van wat in de lessen aan bod komt.

Melodie/thema

Het vaardig neer kunnen zetten van een thema (de melodie) is erg belangrijk. Hoe beter je de melodie kent, hoe makkelijker het soleren gaat. Hier komen spelopvatting en timing om de hoek kijken.

Toonladders & akkoorden

Om te kunnen improviseren zijn kennis van toonladders en akkoorden van essentieel belang. Zo kun je inzicht krijgen in de structuur en de vorm van een muziekstuk. Er wordt ruim aandacht besteed aan het maken van trappenanalyses en akkoordenschema’s.

Sound

We gaan werken aan de eigen stem (sound) van je instrument. Een persoonlijk en krachtig geluid zorgt ervoor dat je je muzikale bedoelingen beter kunt overbrengen.

Uit het hoofd spelen

Veel uit het hoofd spelen maakt dat je je muzikale fantasie ontwikkelt. Het helpt je om steeds beter zelf melodieën te bedenken.

Ritme & timing

We gaan aan de slag met oefeningen in ritme lezen en het naspelen van ritmische elementen. Daarmee werken we aan wat gezien wordt als de essentie van jazz, namelijk ritme en timing.

Je moet net zo lang oefenen tot het spontaan gaat.
Fons Jansen (Cabaretier)