Saxofoonles voor beginners

alle beginJe denkt erover om saxofoonles te nemen? Een uitstekend idee!

Het is raadzaam om vooraf ook even stil te staan bij waar je aan begint. Alleen les nemen is niet voldoende, je zult ook moeten oefenen. Het leren bespelen van een instrument kost nu eenmaal tijd en vergt oefening. Je zult dus geduld moeten kunnen opbrengen.

De beginfase

Er wordt in de beginfase veel ‘op het gehoor’ gespeeld. Het naspelen van eenvoudige melodieën, in vaktermen de ‘auditieve fase’ genoemd. Aansluitend komt het noten lezen aan bod en wordt met lesboeken gewerkt. De meeste studieboeken bevatten een meespeel-cd, zodat je kunt ervaren hoe het is om met begeleiding te spelen.

Je hoeft dus geen noten te kunnen lezen als je met lessen begint!

Sommige beginners zien erg op tegen leren notenlezen.
Twee dingen hierover:
1) Noten lezen is niet moeilijk, het basis principe is in 5 minuten uitgelegd. Het hangt verder van de student af hoeveel tijd hij/zij hierin investeert.
2) ‘..Het belangrijkste in de muziek staat niet in de noten..’: Gustav Mahler (1860 – 1911)

Over studeren

Hoevaak moet ik studeren? Als richtlijn kan je aanhouden: Elke dag 15 minuten of om de andere dag een half uur. Of om cabaretier Fons Jansen te citeren: ” Je moet net zo lang oefenen tot het spontaan gaat”. Meer over studeren, en ook hoe dat moet met de buren, vind je hier.