Huren of kopen?

Je saxofoon – huren of kopen?

Als je een goede studiesaxofoon wilt kopen, kost je dat al gauw € 1.000,-. Professionele saxofoons beginnen bij ongeveer € 2000,-.
Flinke bedragen, die niet iedereen er direct voor kan of wil neerleggen. In dat geval bieden wij de mogelijkheid van huurkoop (huren met recht op koop).

Als je wel meteen een instrument koopt, ben je de trotse bezitter van een prachtig instrument. Op de wat langere termijn is kopen goedkoper dan huren, en een goede saxofoon is vrij waardevast. Laat je bij het kopen van een instrument wel goed adviseren door bijvoorbeeld je docent.

Zowel een instrument huren als er een kopen heeft dus zijn voordelen. Zorg in beide gevallen dat je weet wat je doet. Hieronder alle informatie die je nodig hebt.

sax groot voor huurkooppagina - huur

Huren

Wil je niet meteen een duur instrument aanschaffen, dan is het mogelijk om bij ons een saxofoon te huren met recht op koop (huurkoop).

De voordelen zijn duidelijk: meteen een volwaardige start. Zo kun je je eerste stappen zetten met een professioneel instrument, zonder de belemmeringen van een kwalitatief matige studiesaxofoon?

Huur bij ons goedkoop een volwaardig instrument, zonder meteen aan de aanschaf van een saxofoon vast te zitten. Na verloop van tijd kun je de sax kopen, met aftrek van een gedeelte van de betaalde huur (als een uitgestelde betaling). Wij adviseren je graag over het merk en het type instrument, en alles wat daarbij komt kijken (o.a. over mondstukken en rieten).

Hoe werkt huren:
De eerste huurperiode is voor 2 maanden. Als je besluit door te gaan wordt telkens een huurperiode van 6 maanden aangegaan. Er zijn maximaal 2 huurperiodes van 6 maanden. De huurperiodes worden stilzwijgend verlengd.

De totale huurtermijn is dus 14 maanden en eindigt daarna automatisch.
Indien verdere huur gewenst kan een nieuw contract aangegaan worden.

De huurprijs bedraagt ca. € 35 per maand. (afhankelijk van het merk)
De borg is ca. € 250, = (afhankelijk van het merk)

Voortijdig beëindigen:
De huurder kan altijd aangeven het huurcontract te willen beëindigen. Het contract zal dan beëindigd worden aan het eind van de betreffende huurperiode. De huur voor de reeds ingegane huurperiode blijft uiteraard verschuldigd. Het huurcontract kan eerder worden beëindigd indien het betreffende instrument wordt aangeschaft van verhuurder.

sax groot voor huurkooppagina - koop

Kopen

Je weet het al: je wilt saxofoon spelen, en je wilt zelf een instrument hebben. Wat dan?

Professioneel instrument of studiesaxofoon?

Je kan meteen een professioneel instrument aanschaffen (nieuw of tweedehands) van bekende merken als Selmer, Yamaha, Yanagisawa of Buffet Crampon. Voordeel hiervan is dat je er vele jaren plezier van zult hebben. Om je een indicatie te geven: professionele saxofoons koop je vanaf ongeveer € 2000,-.

Je kunt ook beginnen met uitstekende studie-instrumenten, zoals Jupiter en Prelude. Prijzen voor een goede studiesaxofoon liggen rond de € 1000,-. Koop een tweedehands saxofoon alleen als die goed gereviseerd is, dus volledig nagekeken, bijgesteld, met nieuwe polsters etc.

Waarop moet je letten?

Let bij de aanschaf van een saxofoon niet te veel op het uiterlijk. De uitdrukking; “het oog wil ook wat” gaat bij de saxofoon niet op! Hoe lelijker de saxofoon, hoe geïnteresseerder de professionele saxofonist is (een beetje gechargeerd, maar toch…).
Wel moet het instrument een onderhoudsbeurt hebben gehad, een soort 10.000- kilometerbeurt.

Naast de saxofoon zelf, is het mondstuk heel belangrijk. Er zijn vele soorten en maten mondstukken op de markt. Dit heeft alles te maken met de stijl van spelen. Eigenlijk komt dit pas aan de orde als je al wat langer speelt.
Ditzelfde geldt voor de saxofoonrieten.

Goedkope saxofoons op internet…

Op bijvoorbeeld Marktplaats worden regelmatig spotgoedkope saxofoons aangeboden. Vaak komen ze uit China, Taiwan of Korea.
Over uiterlijk gesproken: prachtig glimmende instrumenten, maar de kwaliteit is vaak belabberd. Ons advies: Niet doen!

(afbeeldingen details saxofoon: picture by the great 8 https://www.flickr.com/photos/great8/ Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0) )